Guatemala og Chiapas

 

Då var springbreak øve for denne gang, og me har allerede hatt ei veka på skulen ette ferien. Vart tøft å begynna påan igjen, og no er det bere 4 veke igjen til eksamen begynne so tida går veldig fort. Spansken går ganske bra og eg forstår meir og meir for kvar dag som går, men da er forsatt litt vanskelig å snakka sjølvstendig. Har vore so heldig å få kjempesnille og flinke lærara som ?tvinge? oss både til å snakka og motta beskjedar på spansk, so det lærer me masse av.

Ferieturen til Chiapas og Guatemala var fantastisk! Me koste oss masse og fekk sett og opplevd veldig masse spennande og gøy. I tillegg var me ein veldig fin gjeng på 9 studentar og 2 lærara som gjekk veldig godt i lag, og da gjorde sefølgelig turen ekstra bra. Lærarane som var med på turen var Lulu og Anne, og dei vart litt reservemamma for heile gjengen, og me vart bere meir og meir glad i dei i løpet av turen. Og sio dei snakke spansk begge to, fekk me også utfordra oss på språket og dei snakka so masse spansk som mulig med oss.

Turen begynte torsdagkveld med ein 12 timar lang busstur fra Playa del Carmen og til Palenque, som ligg i Chiapas, ein delstat i Mexico. Heldigvis kjørte me buss på natta, so turen gjekk veldig fint og fort. Sio me var framme tidlig på mårningen fekk me masse utav dagen. Først reiste me til det arkeologiske området i Palenque der me fekk sett på mayaruiner. Det var veldig spennande og fasinerande å sjå ka mayafolket har klart å bygga opp for so mange år sida, spesielt sio dei sto uten dei hjelpemiddla me har i dagens samfunn. Her fekk me sett tempel, pyramider og andre bygningar. Etterpå reiste me vidare til ein foss, som blir kalla for Agua Azul på grunn av sitt blåe vatn. Her fekk me tatt masse bilder og bada litt. Veldig fin plass og ein veldig fin foss.

Lørdagen gjekk med til busskjøring til Guatemala. Halvveis på veien stoppa me for å ta båt over grensa til Guatemala. Når me skulle sjekka passa våre kom plutselig den eine studenten på at han hadde glømt sekken med pass og kameraet på ein resturant der me åt frukost. Dette førte til at han måtte reisa tilbake for å sjå om han fant sekken sin. Me andre fekk dermed ca 3 timar ekstra til å sola oss på, nåke solglade nordmenn var t veldig glade for. Sekken vart heldigvis funne og me kom oss vidare på turen. Guatemala var ganske annerledes enn Mexico, og me fekk sett masse fattigdom og korleis folk bur og lever utanfor dei store byane. I tillegg fekk me kjenna ekstra godt på den kulturforskjellen som finns mellom oss og andre delar av verda. Når me var ute å kjørte kom da plutselig ein motorsykkel i mot oss i feil kjørebane og i ein vanvittig fart, i tillegg kjørte han uten hjelm eller an beskyttelse. Både han og me forstod ka som kom til å skje, enten ville han krasja rett i oss eller måtte han legga seg ut i grøfta. Han prøvde å legga seg på utsida av bilen vår, men me såg bere sandstøvet fra han når han for utforbi veien. For oss som er opplært til å stoppa å hjelpa hadde det vore det mest naturlige, men slik fungerer det ikkje her. Me fekk beskjed om at me kunne ikkje stoppa for då ville sjåføren og me risikera å få store problema og muligens kunne sjåføren fått all skylda for nåke som ikkje var hans feil. Dette satte sefølgelig ein stor dempar på stemningen, å ikkje veta korleis da gjekk med den ungen mannen.

Flores som var første stopp i Guatemala var ein kjempe koslig by som ligger på ei lita øy i ein innsjø. Me fekk blandt anna sett solnedgangen, kjørt båt og tuktuk rundt øya. I tillegg besøkte me Tikal som også er ein arkeologisk plass med mayaruiner. Tikal var enda større enn Palenque, og me gå opp til toppen av ein relativt stor pyramide, og utsikten herfra var fantastisk. Etter Flores reiste me vidare til Antigua, som er ein gammal koloniby. Dette var nok ein fantastisk plass med fargerike og historiske hus og bygningar. Her fekk me prøva oss på pruting og koste oss masse på markedet. I tillegg hadde me ein tur nesten opp til ein vulkan, me gjekk so langt som me fekk lov å gå. Pacaya som vulkanen heiter, er ein aktiv vulkan og venter utbrudd korti som helst. Me grilla marshmallows på varmen fra vulkanen, nåke alle var veldig fornøyd med. Siste stopp i Guatemala var Panajachel, som var ein liten by som ligger ved innsjøen Atitlan. Herfra reiste me med båt og besøkte to mayalandsbyer der me fekk sett korleis dei produserer masse av det som blir solgt rundt om på markedene i Guatemala og Mexico. Det er ein heilt an verd dei lever i her, og det var veldig kjekt å få sjå korleid det er i sånne lokale landsbyar.

Siste stopp før me skulle heim var San Cristobal, som er nok ein koloniby i Mexico som ligger 2300 meter over havet. Her fekk me også besøkt lokale landsbyar og shoppa litt ekstra suvenirer. Det var ein fantastiks tur, men alle var ganske glade når me endelig kom oss heim til Playa og vår egen seng og dusj.

Én kommentar

Maria

01.04.2013 kl.15:24

Kjempekjekt å lese! Eg er misunnelig! :-)

Skriv en ny kommentar

hits